vrijdag 22 november 2013

Interviewtechniek op Nederlandse Radiozenders - word je daar ook niet kotschmisschelijk van?

Interviewtechniek op Nederlandse Radiozenders - word je daar ook niet kotschmisschelijk van?

Tools voor beheerders


Eerder gepubliceerd in Hyves op 15 januari 2010

Beheerder: Jos - Vrijheid van Mening
 
Beschrijving: Welke radiozender in Nederland je ook aanzet...,
de interviewer wil toonaangevend blijven met het stellen van harde vragen die eerder op een politieverhoor als in Tatort gelijken; en zodra de respondent een begin van repliek heeft wordt hij bruterwijs overschreeuwd met een nieuwe vraag, andermaal een vraag en wederom een vraag. Krijgt hij dan überhaupt nog 'n kans tot antwoorden dan schreeuwt de interviewer voor het laten antwoorden richting een ander, kapt de eerste derhalve af als zijnde afgedaan. Die moet dan ook echt zijn mond houden wil het geschreeuw nog niet harder worden.

- Zelden kan een geïnterviewde zijn zin afmaken;
- Is hij bezig dan wordt een andere aanwezige tot het geven van antwoord geprest of gedwongen alsof die het wel kan zeggen wat de interviewer wil horen;
- Tenslotte worden alle gasten tegelijk afgezeikt hun bek te houden omdat de tijd op is;
- Sjors Fröhlich heeft jarenlang als een legerommandant gebruld en geschreeuwd voor de microfoon, ik kreeg er veelal kippenvel van, en werd de man toen door de Goden beloond met het verlies van zijn stem.


Onderhavige radiojournalisten hebben natuurlijk hun "mediacursusje" genoten en willen dit dan ook ijverig toepassen doch... kan het ook anders.

De Duitse en Engelse radio hebben een behoorlijke en mijns inziens aanvaardbare discussietechniek, het rustig stellen van vragen en het (alle) tijd gunnen te laten antwoorden. Daarenboven, ik vergis mij niet, is het intellectuele niveau van de gasten beduidend hoger dan dat van hen in Nederland. Dit vergt uiteraard der zaak luisteraar's concentratie die dit er dan ook voor over moet hebben. Hier worden programma's gegeven waarvan je wat opsteekt. En zo hoort het toch?
 
Categorie Politiek

Contact: mail to: joshuil@xs4all.nl

Schreeuwprogramma's:
Stand.nl
Stand.café
BNR Aan de Slag
Kunststof
Radio 1 Journaal
 
Goede Sprekers: Dr. Willem Drees
Kwam bij hem niet aan met een klacht over een niet te verwerkelijken sociaal ideaal of een misstand. Hij zei kort maar krachtig: "Dan moet je maar de meerderheid zien te behalen!"

Mr. Joseph Luns
Praat vooral niet dat homofilie zo natuurlijk is, kleptomanie is dit toch ook niet!

Norbert Schmelzer
Toch uitweidend, wel kop maar geen staart.

Ruud Lubbers

Toch uitweidend, doch zeer deskundig.

Thomas Mann
Na de ontvangst van de Nobelprijs kon de man spreken met koninklijke toon die niet onderbroken mocht/kon worden.

Duitse Politici
Hebben allen les gehad, halen tegen het einde van de zin (als men wacht hem daar te interrumperen) extra adem, verhogen de gesprekstoon en gaan zonder noemenswaardige pauze de volgende zin beginnen. Spreken graag met lage stem om indruk te maken van gezaghebbendheid.

Franse Politici

François Mitterrand, Valéry Giscard d’Estaing en Jacques Chirac spraken met koninklijke waardigheid die zo intimideert dat zij in hun spreken nimmer worden onderbroken.

Engelse Politici
Voordat je kan/wilt opstijgen moet je je bekje hebben leren opendoen en een debatingstechniek hebben leren eigen maken die zijn weerga niet kent. Zit je eenmaal in het Parlement dan zal hij die het waagt iets voortijdig te zeggen een intellectuele sneer krijgen waarvan hij voorgoed zal lusten.
Ik geloof dat hier de beste debaters ter wereld zijn.

Zit hier niet een kern van waarheid dat de ongeschooldheid van hen die de openbaarheid intreden fnuikend werkt op het gevolg, wat de uitlating en gesprek moet worden? De Vrijheid van Meningsuiting is een groot goed doch als dit uitmondt in gestuntel maakt men misbruik van voornoemd privilege.
 
Muziek: Aan- en afkondigen zijn niet onderhevig aan interruptie. Toch kan een toelichting wel eens te lang duren, vooral op Klara wordt soms een hele hap uit de muziekliteratuur verhaald. Best interessant maar denk je altijd op de muziek te moeten wachten.
Diskotabel op zondagnamiddag gaat wel netjes, een competente interviewer die juist graag de mening van zijn partners wil weten.

Vacant: Wat onzichtbaar is komt eerdaags boven.Blog Artikelen compact aaneen 
Zonder HyperlinksUitstof
16 okt 2013, 01:01
Carasso interviewde uitstof maar bedoelt uitstoot van fijnstof.

Constanze legt het af tegen drie Heren
29 aug 2013, 11:46
Zur Diskussion

Tabu Giftgas - Syrien und die Reaktion des Westens

Diskussionsleitung:
Klaus Remme
Deutschlandfunk

Es diskutieren:
- Gernot Erler, MdB SPD
- Andreas Schockenhoff, MdB CDU
- Constanze Stelzenmüller
Berliner Büro des German Marshall Fund
- Walther Stützle
Sicherheitsexperte und Publizist

Door haar trage manier van spreken en een lange inleiding voor dat de kern tot uiting komt werd de arme vrouw door drie heren pijnlijkerwijs herhaaldelijk onderbroken.

Deutschlandfunk 28-8-2013 19:15-20 H 02:15-3 (geen hlink)

Chazia Mourali weet wat ze zegt
26 mei 2013, 03:05
Chazia weet zich erdoor te slaan en neemt het niet gestoord te worden. Heel wat malen drukt ze door, weliswaar met stemverheffing doch zonder krijsen..

Dat ze zoveel van Richard Wagner weet verbaast mij, ik dacht dat ze wel louter Frans georiënteerd is!

Het was zaterdagavond debat met een drietal praters over Wagner terwijl toch op de radio Verdi werd gegeven. Maar de landelijke stemming wie van Wagner en Verdi de beste is deed de gespreksstof verwateren. Als dan Wagner wederom onderwerp is horen we heel eigenzinnige meningen van de bijna 50-jarige die ook nog een mondje Duits spreekt.
Chazia is niet dom. 

Resistentie ESBL moet je maar weten
25 mei 2013, 09:19
Natuurlijk nerveus door de botte vragen midden in je gezicht antwoordde op de radio 1 een zekere deskundige op voedselgebied van de consumentenbond dat "de moderne antibiotica resistent blijken te zijn tegen de in het vlees voorkomende ESBL-bacterie"!

Het Laatste Nieuws 25-5-2013
NOS 24-5-2013
NRC 24-5-2013

Zie ook:
Wetenschappelijke Informatie

Fred Teeven als Debater
18 apr 2013, 22:58
Staatssecretaris Fred Teeven (VVD) is een geboren debater. Antwoordde hij eerst op de vraag: "Gaat U opstappen?" met: "Ik denk altijd in stappen!", vervolgens stelt hij: "Ik moet optreden, niet aftreden!". Deze soundbites doen een interviewer verstommen.

17 en 18-4-2013

Prof Rinnooy Kan was een voortreffelijke Gast
18 apr 2013, 22:51
In Stand.nl van 17-4-2013 was niemand minder te gast dan prof. Rinnooy Kan. Deze spreekt deskundig in voortreffelijk Nederlands.

Tijdens de telefonische reacties werd een doorpraat-vrouw wel onderbroken met: "Het punt is duidelijk!"

Maar de grote geleerde kan je niet anders behandelen dan met egards. Hij kon elke zin afmaken. Ik kreeg de indruk dat Jurgen van den Berg zich bedeesd heeft opgesteld. Misschien een compliment voor het eerst in ons blog maar zo een belangrijke gast komt ook niet elke dag.

Stand.punt.nl 17-4-2013

Wangedrag in het Verkeer
4 apr 2013, 01:09
Tijd voor het file-bericht, het is 07:21.
De file-man meldt zich en heeft gezien zijn bevinding, ik moet het eerlijk zeggen, een ietwat melige stem, wegens de weinige files die er zijn. Dit komt niet veel voor, zeg! Dan komt Lara Rensen hem snel onderbreken met een paar grappen en een stem die hoog en driftig klinkt. De file-man moet wachten en kan dan pas beginnen zijn tekst op te lezen.

Dit nu is FOUT! Het file-bericht is een uiterst zakelijke mededeling en leent zich niet voor lol. Het weerbericht kan, als het te gek voor woorden is maar dat denken wij dan allang. De file is een doodernstige zaak.

Lara heeft wangedrag getoond.

Wolfgang Schäuble rolt onverslaanbaar
19 mrt 2013, 16:26
Minister Wolfgang Schäuble is zo vroeg in de morgen al een gewiekst debater en laat zich door de van angst stotterende interviewer niet van zijn rolstoel praten. De baas is duidelijk Wolfgang Schäuble en niet minder dan Wolfgang Schäuble, de man die roomscher dan den paus is wat betreft zijn EU-devotie.

Deutschlandfunk 19-3-2013

Mattijs draait maar door
16 jan 2013, 21:24
Rap van tong, ratelend als een vliegwiel, zo snelt Mattijs van de Wiel door zijn vragenlijstje. Slachtoffer is ditmaal een amateur weersdeskundige uit Kortenhoef die alles over ijs bijhoudt. Dan komt Tijs op het ijs, vraagt, vraagt en vraagt, de ijsman kan amper een zin uitspreken als het antwoord door Tijs al niet "gevraagd" is. De ijsman bleef rustig, Tijs bleef driftig. De tijd snelt voorbij en het interview is zo afgelopen. Tijs heeft zijn best gedaan. Wat een geklijs!

Radio 1 - Het Nieuws van alle Kanten 16-1-2013 ~17:45

Marc-Robin Visschers daverend Geklets op de vroege Morgen
10 dec 2012, 12:56
Een vlotte prater is Marc-Robin Visscher, hij weet zijn slachtoffer te kneden. Joodse afkomst en homosexueel, omgang met mensen moeiteloos.

Vanmorgen interviewde hij een deskundige over de teloorgang van bedrijven die daarmee toeleveringsbedrijven enigermate meeslepen want het schroefje wordt dan niet meer besteld. Offertes worden nog wel uitgebracht waarop de intelligente Marc-Robin vraagt of dit dan niet ten koste gaat van andere bedrijven?
Dan denk ik dat zijn plaats in het Radio 1 Journaal ten koste gaat van een behoorlijke interviewer!

Radio 1 Journaal 10-12-2012 06-09u
De Azijnpisser 21-7-2012

Stef Blok is lenig
22 nov 2012, 21:58
De kersverse minister van Wonen weet zijn woordje goed te doen, hij is energiek en gevat. Meermaals laat hij zich niet in de hoek drukken, zeker ervaring opgedaan in het partijvergaderen van de VVD.
Een nerveus stopwoordje is "tegelijkertijd", maar goed.
Minister Stef Blok is een mannetje die zich kan tonen en die kan zijn.

EenVandaag 21-11-2012

Een Pakistaanse piep- en krasstem
1 nov 2012, 14:47
Nou breekt toch echt mijn Hollandse klomp: Een mij onbekende piepstem interviewt twee notabele mannen over de St.-Annakapel te Molenschot (Brabant).
Inderdaad een hoge stem, alsof een mes op het bord krast.

En het is toch zo een
vroom onderwerp, de al 500-jarige St.-Annakapel die druk bezocht wordt door ongehuwde vrouwen die een man en gehuwde vrouwen die en kind willen. (De optie ongehuwde vrouw > kind mag natuurlijk niet!)

Beide heren deden hun best historie en geloof te verklaren maar kregen nauwelijks hun kans ook maar een zin af te maken. Tweemaal zegt ze zelfs brutaal: "Ik ga je even onderbreken! Waar haalt ze het lef vandaan!

Het is de Pakistaanse Naeeda Aurangzeb van het radioprogramma NTR Lijn 1, 10:30-11:00.

We leren dat St.-Christoffel nooit bestaan heeft en van de lijst der Heiligen is afgevoerd, dat de kapel ook door allochtonen wordt bezocht voor het opsteken van een kaarsje, dat in Turkije de Grot van de Zeven Slapers van Efeze ook door Moslims wordt bezocht. Hoe lief allemaal, daar hebben we haar voor nodig.

Hans Wiegel aangerand
31 okt 2012, 09:27
In het Radio I Journaal van woensdag 31-10-2012 omstreeks 08:45 hebben Lara Rense en Marcel Oosten beiden de nestor van de politiek Hans Wiegel de mond gesnoerd. Schier een belediging van de vorst!
De geïnterviewde hierna, zo iets als mevr. Scholten, konden ze niet pakken aangezien die een rappe wijze van spreken heeft maar Wiegel is heel lang- en bedachtzaam en dus hun beider prooi.

Nachtvluchten is opgehouden, wel jammer maar het programma was soms slap
10 aug 2012, 16:57
Had ik het steeds over interviewtechniek, in Nachtvlucten heb ik daarvan weinig bespeurd. Dit programma in de nacht van vrijdag op zaterdag is opgehouden te bestaan, iets spijtig daar ik heel wat Bonte Dinsdag Avondtreinen, Negen heit de Klokken en VARA Showboats heb mogen horen, waarin ik kon genieten van de ingenieuze Alexander Pola en Jan de Cler, alsmede van de als zanger opgetreden Wam Heskes.

Maar het afsluitende interview werd mij veel te laat, of te vroeg, ja als ik vroeg ontwaakte heb ik wel wat gehoord. Ik ervoer dit vraaggesprek als anti-technisch, of dit nu beleid is of onkunde, het was me eerder een caféborrel dan een ter zake kundig ondervragen. Dit houdt op, dit is tijdverspilling om de gast vreselijk onbelangrijke details te laten oppraten. Ik vond Nachtvluchten in dit opzicht slap.
Als dessert nog een doosje van geluk, echt kinderachtig zoals ook de cactus na het interview door Theo van Gogh.

Gelukkig zijn er websites met historisch materiaal van audio en video. De oude bekende namen te lezen geeft mij groot plezier.

Mattijs van de Wiel doet een brutale Scheepskapitein na.
10 jul 2012, 10:00
Dit loopt toch echt Vlissingens spuigaten uit!

Gaat verslaggever Mattijs van de Wiel een gloeiend betoog houden over de noodlottige schipbreuk (1689) van een VOC-oorlogsbodem voor de kust van Vlissingen en mag de conservator van het museum een enkel woordje invoegen. Dit is toch journalistiek met dezelfde brutaliteit als waarmede de toenmalige kapitein zijn waaghalzige manœuvre uitvoerde.

Dinsdagmorgen NOS-Radio 1-Journaal ~08:25

Barbara Terlingen piept en staat alleen
1 jun 2012, 15:13
Verbolgen en verontwaardigd, 12:07 zijn stem trilde van woede, hij sprak krachtigerwijs zijn woorden uit en liet zich niet wegdrukken door een piepende interviewster, genaamd Barbara Terlingen.
Wat is het geval?
GS heeft op 1-6-2012 en schandaleus blog geplaatst dat het bekeuren van een niet brandend achterlichtje of het niet aangespen van een veiligheidsriem voor bekeuring niet meer prioriteit hebben, in tegenstelling tot dronken achter het stuur.
"Goeiedag", besloot de bewindsman zijn grief en liep weg, de piepster verbijsterd achterlatend...

Wacht U even...
21 mei 2012, 22:30
"Nee nee, dat begrijp ik, wacht U even meneer Feitsma, als je even op mijn punt, als U even op mijn punt ingaat..."

Tel met Edward Feitsma, NVB; was net iets te traag in reageren.


Lucella Carasso in NOS-Radio1-Journaal van Maandag 21-5-2012
17u 24 min.

Veiling De Schreeuw
3 mei 2012, 20:42
De Schreeuw, een van de vier versies, brengt op de veiling $119,9 mio op.

Nu.nl 3-5-2012

Sceptisch over sceptisch
28 apr 2012, 23:09
Het is in Villa VPRO dezes weeks dat Jan Kuitenbrouwer het woord sceptisch gebruikt en hij prompt wordt onderbroken door de gehaaide panelleider. Of het woord sceptisch (skepties) niet moet worden uitgesproken als (septies}? Jan reageert, de anderen ook, Jan als laatste en twee kostbare minuten gaan voorbij. Dit nu, is het ware verslonzen van een radioprogramma!

Nico Rietdijks stroom was niet te onderdrukken
18 jan 2012, 19:39
De geïnterviewde, directeur van de NVB, schoof de macht naar zich zelf, hij sprak buiten adem en verbond de zinnen met en en want zodat er geen pauze ontstond waarop geïnterrumpeerd kon worden. Tegen het eind van zijn betoog werd zijn adem wat vermoeider zodat de studiolieden hem konden staande houden. Hiervoor had hij het belangrijkste al gezegd.
Radio 1 18-1-2012 Audio

Mr. Bart Staperts Betoog is te Deskundig om te mogen Onderbreken
15 jan 2012, 10:54
De omroepster Mieke van der Weij zei het al bij aanvang van dit 15 minuten durend interview met als gast Bart Stapert: "Jij bent uitgesproken deskundig op het gebied van Amerikaans recht." Dat dit een danige rol speelt blijkt uit het uitleveringsverzoek dat Alabama heeft verricht inzake oplichting van de moeder van Natalee Holloway. Doch kan zulks eerst geschieden nadat Joran zijn straf in Peru heeft uitgezeten. Niet na verloop van tijd in Nederland, er is recentelijk weliswaar een verdrag tussen Peru en Nederland maar toch, wat uitlevering betreft, gaat Amerika voor.

Even maar in het begin stoorde Mieke Bart in het afmaken van zijn zin, daarna had Bart alle kans zich uit te spreken in zijn welluidend Nederlands.

Audio 14-1-2012 Bart Stapert

Afsluiting Interview op z'n alternatiefst
14 dec 2011, 17:37
Ter afsluiting van het interview in Nu Al Wakker zegt Kamran Ullah "Dank U voor uw uitzicht."
Bedoeld was uitleg (en inzicht natuurlijk).
Radio 1 WNL 05:59

Tesselschade Blok wringt Yves Desmet
7 dec 2011, 17:24
Villa VPRO 16:20

Wat was Tesselschade Blok brutaal om de Yves Desmet, toch een autoriteit van De Morgen, tot tweemaal toe te willen onderbreken, hij zette door en kon zijn verhaal voltooien. Je moet 

Dordrecht haalt 11 miljoen bij Dexia weg
7 okt 2011, 20:33
Nu Dordrecht bijtijds 11 miljoen bij Dexia heeft weggehaald stelt de interviewer de vraag of hiermee de andere klanten bij Dexia niet worden gedupeerd...
De gemeentefunctionaris heeft een correct antwoord gegeven met herinnering aan de pijnlijke affaire met de IJslandse bank.

Radio 1 - 6 oktober 2011 en Internet Bron.

Ook een Verspreking tijdens de Stemming is fout.
26 mei 2011, 10:41
Carasso'tje had het opeens over:

Het stemmen van de tellen

op maandagmiddag 23 mei 2011 over de Eerste Kamer.

De Moordenaar krijgt een Uitkering - Zo gaat de Amateur-Detective aan het Werk
14 apr 2011, 08:25
"De moordenaar krijgt een uitkering."

Deze retoriek werd geuit in een TV-uitzending van Peter R. de Vries over uit Suriname afkomstige loslopende moordenaars in Nederland. Als dit al niet erg genoeg is wordt met bovenstaande retoriek de zaak alleen maar erger, ingespeeld op de dommen. Peter is fout bezig. :flames:

Zondagavond 10 april 2011

Diskotabel 27 februari 2011 16:30-18:00 waarbij panelleden er mooi ingetuind zijn
28 feb 2011, 14:23
Leider Hans Haffmans van Diskotabel (27 II 2011) is altijd een beminnelijk spreker die zijn gasten alle ruimte geeft voor reactie; mocht hij apostroferen dan is het deskundigerwijs. Ik acht zijn kennis van zaken zeer hoog!

Nu liep het onverwachts dat bij de vergelijking van de Sacre-uitvoeringen er een werd gedraaid die de gasten allerminst behaagde, ondertussen, wat wij niet horen, morden zij en keken verontwaardigd.
Vlug verklaarde Hans Haffmans dat dit een opname uit 1960 is met niemand minder als dirigent dan Igor Strawinsky himself!

De altijd schrandere panelleden zwegen allen.

In de link hierboven is de uitzending na te beluisteren.

Coupure
10 jan 2011, 17:04
Als hij met zijn nog hoorbar Limburgse spraakje een vlot antwoord geeft inzake de hoge waterstand van de Maas, moet de schooljuf (eerder hier vermeld) hem met luide stem onderbreken om eerst uit te laten leggen wat hij bedoelt met coupure.

Welnu, coupure is een schot (waterdichte deur of schuif) in de dijk.

En dan moet hij de voltooiing bewerkstelligen van zijn eerdere onafgemaakte zin wat natuurlijk niet meer zo vlot gaat.

Davids slaat Halsema
5 jan 2011, 00:51
Op 12 januari 2010 presenteerde de Commissie-Davids haar onderzoek naar de besluitvorming over de politieke steun aan de inval in Irak.
De voorzitter mr. W.J.M. Davids, oud-president van de Hoge Raad, werd nog dezelfde dag door GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema chicaneuzerwijze ondervraagd, iets waar menigeen niet tegen bestand is.
Doch Davids repliceerde snelst met: "Dat stond niet in de opdracht van het onderzoek!" Halsema zweeg.

(Uit mijn aantekeningen.)

Lucella Carosso frech en kippenvelgenererend
20 dec 2010, 21:27
Ik ga haar geen veelbelovend talent noemen, als in Wiki, eerder een volleerd belovende aanrandster. Want zo is haar tactiek, de geïnterviewde als een leeuwin aanbijten en niet meer loslaten totdat de prooi het opgeeft.
Dat zotte vragenstellerij, als een rammen op het slachtoffer, zij geeft, rap apostroferend, al een voorbedrukt antwoord, de blikschelle stem die kippenvel geeft.

Naar mijn idee had ze beter barmeid kunnen worden.

BOF ontzettend besmeurd door Radio-1
8 dec 2010, 16:26
Een zo verschrikkelijke stomme vraag wat BOF in de WikiLeaks-affaire als beschuldiging beweerd zou hebben werd vanmorgen in het NOS-Radio 1-Journaal uitgesproken door twee van de vier gehaaide radiosprekers Marcel Oosten, Lara Rense, Lucella Carasso en Bert van Slooten.
Dan komt aan de telefoon een woordvoerder van BOF die beleefderwijs uitlegt hoe de vork in de steel zit. Geen der journalisten neemt dan ook maar een woord terug van hun gepruts.
De BOF-man heeft zijn werk goed gedaan, de presentatoren maakten er een potje van.

Uit de website van Bits of Freedom inzake WikiLeaks:

Bits of Freedom keurt de druk die op dit moment op WikiLeaks wordt uitgeoefend daarom scherp af. In een rechtsstaat moeten belanghebbenden die de publicatie van bepaalde informatie op internet willen tegenhouden, dat doen via de rechter, die op basis van een onafhankelijke toets kan beoordelen of publicatie wel of niet onrechtmatig is. Ook als het controversiële informatie betreft.

Maarten van Rossum nam de nachtelijke benen
10 nov 2010, 08:51
Pas was 's nachts Maarten van Rossum op de radio, geïnterviewd door een geroutineerd mannetje. Doch Van Rossum is niet minder ervaren, reden waarom hij niet geliefd meer is in Hilversum.

Dan... wordt het programma onderbroken door Radio Bergeijk, een zooitje rotzooi van jewelste.
Maar de door de interviewer beloofde voortzetting van het gesprek ging mooi niet door, Rossum nam de nachtelijke benen niet na zonder te verklaren echt geen kwartier te willen wachten als je hem zo graag wil inviteren.

Interviewers stem was nerveus geworden en hij gaf 'n telefoonstem nog een kat ook. Laf hoor.

Francisco van Jole's capriolen
5 sep 2010, 13:38
Sinds Fransisco erbij is gekomen, eerst als side kick en later pas als presentator is programma meer een ego show geworden waarin van Jole zichzelf als GOD op het internet profileerde en gewillige kandidaten zocht waar hij met zijn verbale (en asociale) kwaliteiten via de ether het vuur aan iemand zijn schenen legde zonder de andere (die wel beleefd is opgevoed) de kans te geven om te reageren. En mocht hij enigszins in het nauw komen dan rondde hij het interview snel af.

Uit: Tweakers reactie over het beëindigen van het TROS-programma Radio-Online door de poster "totaalgeenhard" op zaterdag 4 september 2010, 16:50

Chazia Mourali breekt door
9 aug 2010, 13:46
Presentatrice Chazia Mourali, wat zware stem, moest met krachtige geluid het woord hernemen want de vragensteller was weer lekker aan het piepen.

Donderdag 5 VIII 2010

Jongerius als schijngeleerde
15 jul 2010, 18:46
Jongerius met een stroeve en geforceerde zinsbouw waarbij je je adem moet inhouden werd niet geapostrofeerd.
Stand.cafe 14 XII 2010

Mat Herben is geroutineerd geworden
28 jun 2010, 01:09
Mat Herben en Chazia Mourali hebben lekker gebekvecht om te kunnen uitspreken, zó, dat de gespreksleider er niet altijd kon doorkomen. Mat is inmiddels wel een gevraagde gast geworden en weet nu hoe hij kan doorpraten.
Vrijdag stand.café, 25 VI 2010

Nestor Pronk wederom Overwicht, ouwe Van Tijn jankt
23 jun 2010, 09:16
Alweer de gerenommeerde politicus Pronk die om 07:47 om zijn mening gevraagd over de regeringsformatie stelt een Paars++ variant te willen waarbij iedere partij z'n vriendje naast zich heeft.
Leuk bedacht.
De bemanning moet bestaan uit minder in de politiek staande deskundigen derhalve uit het bedrijfsleven en overheidsinstanties.
Pronk wist de uitgevoerde onderbreking twee tot drie maal af te slaan.

Ook Van Tijn gaf antwoord, stuntelig als altijd en stelt te moeten janken bij zo een verkiezingsuitslag. Ja, met janken is geen interview meer mogelijk, slechts begeleidende muziek.

Joodse Rob Oudkerk bedroefd over schelden naar Joden
22 jun 2010, 12:19
Het ging over de toenemende scheldpartijen als hij over de gracht loopt. Het gespreksonderwerp behandelde een initiatief om orthodox verklede "lokjoden" over straat te laten paraderen teneinde daders (op een scooter) te kunnen snappen.

Rob Oudkerk verhaalt wat hij allemaal heeft meegemaakt, opzienbarend aangezien hij er toch geenszins orthodox uitziet! Ze kennen hem dus van andere gelegenheid en dat verschaft hem nog meer angst en zorg.

Rob Oudkerk praat, zegt dat hij Jood is en vertelt zijn droef verhaal. Ononderbroken, het is immers zo erg wat hij zegt; zelfs de alerte interviewer zwijgt.
Arme man, maar op de Wallen (ik zeg er heus niets van hoor!) had hij geen last, evenmin van de andere gespreksdeelnemers die immers Joden zijn.

Hero Brinkman weet goed te praten maar is hij zuiver?
11 mei 2010, 18:10
Hero Brinkman weet de gehaaide interviewer goed te weerstaan inzake zijn pleidooi voor democratisering binnen de PVV. Geen gek idee, leden met stemrecht maar de Damoclesdreiging is interne ruzies als in de Fortuynpartij. Dan is alles voor niets geweest.

Er is altijd een kans - ik ben argwanend geworden - dat Hero Brinkman een infiltrant is om de partij te doen splijten. Zo niet, dan komen anderen die zich nu rustig houden nog met destructieve activiteit.

"Laat nou even" - Hans van Baalen
26 apr 2010, 18:03
Hij is erg langzaam met dan nog lange zinnen; ze wist in te breken maar Hans vraagt: "Laat nou even", waarop hij zijn zinnen kon afmaken.

Frits Huffnagel bang voor Vuilnisberg in Den Haag
26 apr 2010, 17:46
"Koniginnedag in Den Haag het mooiste feest ter wereld...",
verklaarde Frits Huffnagel voor de radio om 17:25 en betreurt nu al de vuilnisberg die zal ontstaan bij de aangekondigde staking om 20 IV 24:00 en de volgende 5 dagen door de stedelijke schoonmakers, voorheen vuilnisophalers genaamd.
Hij is van plan een kort geding te beginnen.

De hakkelende interviewster probeerde hem te onderbreken maar Frits ging ijskoud na het laatst uitgesproken woord met zijn zin verder.

Judith Sargentini ijlt door
21 apr 2010, 18:01
Interview met o.a. het voormalige raadslid Amsterdam en nu parlementslid Europa Judith Sargentini.
Zij wist met een aardige monotone zeurstem door te praten, zelf met het "Laat me even uitpraten", hetgeen haar vervolgens 'n vijftien seconden gelukt maar dan toch toch hardnekkig wordt oversproken door de programmaleidster. Een dezer bedankje is dan wel hypocriet.

Woensdag Radio 1 17:45

Stand.Café gaat (eindelijk) weg van de radio
20 apr 2010, 09:35
Stand.Café gaat verdwijnen. Daarmee zal een hoop taalkundige en communicatieve ergernis worden bespaard.
.
Henk Westbroek ramt door
19 apr 2010, 17:49
Met een sonore stem wist Henk Westbroek in Stand.cafe op vrijdag 16 april door te rammen en zijn zin af te maken. Het is gewoon een kwestie van lef door te praten en je niet te laten beletten.

Trio met geharde discussianten
12 apr 2010, 20:57
Het was me toch een trio zeg, keihard gevormde lui die een praatclub als dit slome café even als een schnabbel doen.
Donderdag 8 april 2010

Frits Huffnagel, Andrew Makkinga en John von (met een o) Tilburg waren niet zozeer aan het debatteren doch eerder bezig tegen elkaar in te schreeuwen, hetgeen een stoorzenderachtig geluid op de radio oplevert! Wat een lawaai, met het mooiste dat onze geliefde presentator geen schijn van kans kreeg te interrumperen; de heren schreeuwden keihard door. Dus moest hij steeds maar weer stokken met zijn stem, afwachten en op het juiste punt als het einde van een zin zichtbaar werd razendsnel de vraag stellen. Toch ging het ook vaak mis en moet hij wederom zwijgen. Heerlijk de rollen eens omgedraaid te zien!

Liesbeth Spies onverzettelijk Doorpraten
30 mrt 2010, 15:37
Ze is haar naam waardig: je tekst ten top drijven met een griezelige onverzettelijkheid. Liesbeth Spies wist de "presentator" (U weet, ik mag ze niet) al in het begin te overbluffen met een keihard doorpraten waarop nu hij eens ging hakkelen. Doch Paulus Jansen bleef ook praten zij het op wat zwaardere toon en meer achtergrond. Echt een duo voor coloratuur en bas. Tot enkele minuten voor het eind wat dit gekrakeel bezig en kon Henk Westbroek de regie herkrijgen.

Stand.Café maandag 29 III 2010 18:30-19:00

Een important Man als Jelle Roemer wordt trossigerwijze gekleineerd.
27 mrt 2010, 11:39
Hij kreeg nauwelijks kans van de twee trossige zwaminterviewers - ze hebben nog wel niemand minder dan de directeur van het Natuur Historisch Museum te Rotterdam geïnviteerd - om ook maar enigermate behoorlijk te kunnen spreken zo je van een man van importantie verwacht, die notabene de moeite neemt om naar de trossige studio af te reizen!

Jelle Roemer ging het dan ook ernstig hebben over mitochondriaal DNA in een recent ontdekt vingerkootje alsmede nx100-mutaties teneinde mogelijke verwantschap te kunnen vaststellen. Maar dit werd natuurlijk onverstaanbaar voor de Tros-DNA zodat de man met z'n tweeën tegelijk als een ratelend machinegeweer werd onderbroken om nauwelijks nog in staat te zijn zelfs kleine zinnetjes af te maken.
Een mooi voorbeeld hoe de Tros-domheid zelfs een man van importantie de mond durft te snoeren! Ze hebben gewoon een bord voor hun kop.

Drie haaibaaiwijven in Stand.café op woensdag 24 maart 2010
25 mrt 2010, 11:55
Uniek eens drie haaibaai-wijven in de Stand.café uitzending!

Er kwekten:
SP Tweede Kamerlid Sadet Karabulut,
CDA Tweede Kamerlid Sabine Uitslag en
presentatrice Elsemieke Havenga.

In het begin was het de interviewer ongemakkelijk maar hij wist toch door te dringen met apostroferen. Drie wijfjesstemmen bijeen zijn bijna niet te temmen, hij had zich mooi vergist.

Vals Gejuich en Hypocriete Glunderstemmingen over Getallen van Verkiezingen en Statistieken
20 mrt 2010, 08:44
Wat een vals gejuich en hypocriete glunderstemmingen!

1. De cijfers van de economische groei dalen maar niet zo hard meer als door het CBS voorspeld. Juichstemming!
2. De PvdA haalt minder kiezers maar niet zoveel minder als eerder uit enquêtes bleek. Een hele zaal partijgangers is uitbundig van vreugde want Wouter Bos met hoge stem verklaart: "De teruggang van de PvdA is tot staan gebracht!"
3. Het getal van werklozen is nu 441.000 maar ook minder dan een jaar geleden statistisch werd gesteld. Ondanks de stakkerds is men blij.

Ik herinner mij uit medio 80er een nagesprek tussen de prominente kandidaten over de uitslag van de verkiezingen.
Franz Josef Strauß, in werkelijkheid had hij de verkiezingen verloren, straalde als een kernreactor, gaf kirrende korte zinnetjes (gewoon stotteren) en verklaarde na lang ons te doen wachten dat het resultaat een overwinning was. Hans-Jochen Vogel repliceerde op een scherpe toon dat als voornoemd gestelde als een overwinning bedoeld is hij echt niet weet wat dan wel een overwinning is! Strauß nu met een Boeddha-gelaat deed er het zwijgen aan toe.

Kok blijft Halfgod
12 mrt 2010, 15:06
Kok werd hedenmiddag zijn mening gevraagd over Hans van Mierloo, gisteren overleden. Kok sprak op een gedecideerde toon, wat altijd indruk maakt, zij het wel met een zachte en geknepen stem. In de uitspraak was nauwelijks een pauze voor ademhaling zodat interruptie door de Joodse journalist Van Weezel onmogelijk bleek.
Het is echter bij Kok geenszins louter en alleen zijn voortreffelijke en zeker inhoudelijke wijze van spreken doch evenzeer zijn machtige persoonlijke uitstraling als Halfgod, een eer die ook Pronk toekomt als ook in het verleden de niet te vergeten Drees en Luns. Dezen zijn Halfgoden bij wie zelfs de beste journalist een timide scholiertje wordt!

UWV-man lijdt redelijk het verhoor
11 mrt 2010, 21:31
Dit in verband met de aankondiging van het UWV geen geld meer te hebben en derhalve de recent werkloos geworden gevallen ook niet meer met reïntegratie te behandelen doch de voorkeur te geven aan de oudere gevallen van een jaar of langer. Natuurlijk is daarvan al een dossier en wordt de voortzetting van de procedure minder kostbaar dan voor een ander een geheel nieuwe opstarten.

Timmersmans heet de man van het UWV die een monotone stem bezit en snel spreekt zonder hiaat. De interviewer trachtte gewoonlijkerwijs midden in de zin in te breken doch had geen succes. Toen gooide hij het op een andere boeg door op drie woorden na aanvang van de zin te kappen, met wel succes aangezien de spreker dan nog niet op volle sterkte is.

Lid Eerste Kamer doorstaat interviewers
9 mrt 2010, 16:03
Een lid van de Eerst Kamer namens de politieke partij D66 weet op maandag 8 maart 2010 met verve de twee hyena-interviewers te doorstaan.
Middelen hiertoe:

Scherpe duidelijke stem;
Gedecideerd spreken;
Snel spreken zonder (ademhalings-)hiaten of aarzeling bij het begin volgenden zins;
Indien door de interviewers een poging tot apostroferen wordt gedaan toch met iets hardere stem doorpraten.

En warempel, ze zwegen!


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf en blijf: