woensdag 22 januari 2014

Rob Verheijen te Amsterdam als Kunstschilder

Robert Ferdinand Verheijen was kunstschilder, woonachtig en werkzaam aan de Wijsmullerstraat in Amsterdam-West. Op een zolderkamertje, wij jongens zagen hem bezig als we gevaarlijkerwijs op het platte dak speelden, schilderde hij tegen het daglicht in Hollandse landschappen die via een tussenpersoon verkocht werden in de VS, naar verluidt een graag geziene handelswaar. Het was in de naoorlogse tijd niet of nauwelijks mogelijk te leven van de vrije schilderkunst alleen, rijkssubsidies kwamen eerst in later jaren en werden weer afgeschaft of gewijzigd.
Oorsprong is een Frans-Italiaanse familie te Nice, F.

Rob had een Vlaamse vriend (Cordelboeff?, Cordelbouff?, C. du Boeff?) met wie hij kunstwerkjes als daad van genegenheid uitwisselde. Ik bezit enige van diens kunstwerkjes.De desbetreffende naam is onleesbaar. Ik heb wel eens ergens gemaild maar ook die kon de naam niet vinden in de kunstwereld van Vlaanderen.

Geboren te Amsterdam op 12 juni 1877 als Robert Ferdinand Verheijen (Rob).
Gehuwd te Amsterdam op 4 april 1907 met Christina Otminghuijs (Stien).
Overleden (Rob) te Amsterdam op 22 december 1960.
Het huwelijk had geen kinderen. 
 

Geschenkje "Croquis voor Rob", juni 1929 door Cordelboeff? Begeleidende tekst: "Al zit je nog zo in de knel, de wereld draait, en gelooft het wel."

Rob Verheijen Rembrandttiekerwijs als Filosoof

Rob Verheijen Krijttekening 1929
Onderschrift: Aan Stien en Rob Verheijen als herinnering aan de vele genoeglijke avonden. Cordelboeff 1929. "Met de hand gedrukt van 6 blokken kops peerenhout." Flinterdun rijstpapier, nog bijzonder wit. Iets beschadigd.

Geschenkje voor Rob, "X-mas" door Cordelboeff? december 1928. "Handdruk op kops peerenhout", ingelijst achter glas.Schets, kan zijn de jonge Christina Otminghuijs (A. 3-10-1873 - A. 3-2-1955)
Rob had geen erfgenamen voor een toch al karige en verwaarloosde nalatenschap, een cello werd door een jong neefje meegenomen. Deze kan zijn een van de twee zonen Arij Otto Graaff of Rudolf Graaff van notaris Dirk Jan Graaff (*1884) die gehuwd was met Roberts zuster Mathilde Madeleine (1883-1952). Ik weet dat desbetreffende zoon jurist was.Aanvulling 16-9-2017 Schets C.O.

Mail to: JosGeen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf en blijf: