maandag 16 april 2018

De psychologe J.M. Perquin-Gerris was al jong ambitieus maar heeft een buitenkans gemist

Als de psychologe Dra. Johanna Josepha Maria Gerris, geboren op 9 maart 1919 te Den Bosch, in 1947 huwt met Herbertus T. Perquin, geb.1908 te Leiden, gaan beiden wonen op zijn adres aan de St. Olofssteeg 4 huis. Na twee jaar verhuizen beiden nog naar twee plaatsen in Amsterdam en later Bloemendaal. Beiden krijgen drie zoons, een in elk geval in 1952.
Herbertus is in 1948 chef amusement bij de KRO en neef van Lambertus H. Perquin O.P. (1865-1938), de oprichter van deze katholieke omroep

St Olofssteeg 4 huis

Als Ida Peerdeman in 1955 wordt ondervraagd door een drietal deskundigen onder wie onze zich nu noemende Dra. J.M. Perquin-Gerris bevindt deze vrouw zich dus midden in de opvoedingstijd.

Als datum van doctoraal is normaliter de 28-jarige leeftijd te stellen, dus om 1947 en in 1950 is ze al als Dra. vermeld  Zij heeft dus grotendeels tijdens de bezettingstijd gestudeerd. Het afleggen van een ariërverklaring was niet verplicht maar wie wel tekende werd na de bevrijding van de universiteit verwijderd.

In feite is ze dus een beginner-psychologe met gebruikmaking van de beruchte Rorschachtest. Ida kon er helemaal niets mee, zelfs niet na dertig minuten, waarop de psychologe razend werd. Ik kan me indenken dat de ambitieuze jongpsychologe bij de naïeve vrouw zo nooit aanwezigheid van neurotische perikelen kan bewijzen. Een buitenkans gemist. Ook kunnen wijzelf niets verifiëren aangezien voor de anamnese langdurig medisch beroepsgeheim van kracht is. Maar begrijp me goed, ik wil het geijl van Ida zeker niet goedpraten.

Herbertus overleed in 1955 (86) en de zich nu française-achtig noemende Jeanne-Marie Perquin-Gerris in 2014 (95).


Lees:

De fantasievolle Mariaverschijningen van Ida Peerdeman in de voormalige Thomaskerk aan de Rijnstraat te Amsterdam - 4e INTERNATIONALE GEBEDSDAG VAN DE VROUWE EN MOEDER ALLER VOLKEREN - Ooggetuigeverslag van een Verbazer - Amsterdam, 11 juni 2000

Huub Mous - De zondige Rivièra van het katholicisme 17-12-2012 

Huub Mous - Maria van de Rivierenbuurt 15-12-2012


J.A. Heitmann
email:
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf en blijf: