Beelden die spodderend (speusticus) vervaardigd zijn kunnen in het spelonkige (speleum) geheugen bruin (spadix), koel en kalm (spissus) bewaard blijven.
donderdag 22 augustus 2013
Belgenmonument Amersfoort
Deze foto is van juli 1932 of misschien later.
We zien de Nederlandse vlag en wellicht de Belgische.
Diverse restauraties na WOII hebben het uiterlijk doen veranderen. De plaatsing van het carillon in 1967 geeft de middelste toren een grotere hoogte dan op deze foto.
Ik dacht eerst dat de drie personen en de fotograaf met de bus van NBM vanaf het voormalige Weesperstation (straathoogte) zijn afgereisd of zij hebben alhier de trein genomen. Maar ik corrigeer:
De drie op de foto afgebeelde personen en de fotograaf vertrokken vanaf het Weesperplein (gelijkvloers met de rijweg) met de in 1929-1931 gemoderniseerde Gooische Stoomtram (GSM) die echter eerst op benzine, later op diesel reed. Vanaf 30 mei 1930 heette de onderneming Gooische Tramweg-Maatschappij, met hoofdkantoor aan de Middenweg. Door diverse publiciteit moesten dezen wel op de hoogte zijn geweest van de tramverbinding.
De route liep via Weesp, Naarden en Hilversum naar Amersfoort, met als eindbestemming Utrecht. Deze laatste twee plaatsen worden niet altijd direct vermeld, noch op een kaartje weergegeven.
De tram bleef rijden tot 1939 om dan te worden vervangen door de bussen van de NBM (station Weesperplein).
PS: Ik weet wie deze drie personen zijn doch hun namen doen niet ter zake. De foto is familiebezit.
Informatie:
Wiki Belgenmonument
RTV Utrecht 7-7-2013 Schoonmaakactie
De Gooische Stoomtram
Gooische Stoomtram WIKI
Ken Uw Stad: Hoofdkantoor GSM, Stadsblad De Echo 2-7-2014 over "De Gooische Moordenaar"
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Philibert Kint memoreerde op 12-3-2016 dat er zelfs anderhalf miljoen Belgen in Nederland werden opgevangen!
BeantwoordenVerwijderenZie mijn essay: De Stille Omgang 2016
Omdat de meeste kazernes te klein waren voor de grote stroom militaire vluchtelingen, werden in de nabijheid al snel tentenkampen opgericht. Nabij Amersfoort verrees op bevel van minister van Oorlog Nicolaas Bosboom het Kamp Zeist, bestaande uit houten barakken. Officieel heette het kamp destijds Interneringskamp Amersfoort – Legerplaats bij Zeist. De geïnterneerden begonnen in 1916 aan de bouw van een monument, dat de waardering moest uitdrukken voor de genoten gastvrijheid. Onder leiding van de Belgische architect Huib Hoste kwam op de Amersfoortse Berg het Belgenmonument tot stand.
BeantwoordenVerwijderen